Fine art kuva balettitanssijasta

Samin Fine art sarjassa kuvat näyttävät kaukaa siluetilta. Henkilön tunnistaa vasta läheltä katsottaessa.

Liikkeestä taidetta

Sami Reiviselle on myönnetty arvostettu kansainvälinen valokuvauksen arvonimi QEP eli Qualified European Photographer. Arvonimi tuli Samin Fine Art -kuvasarjasta, joka tuomariston mukaan osoitti innovatiivisuutta ja korkeaa ammattitaitoa. Arvonimen myöntää Euroopan valokuvausjärjestöjen keskusliitto FEP (Federation of European Photographers).

”Halusin tehdä sellaisia henkilökuvia jotka ovat osin kuin abstraktia taidetta. Kuvista ei heti ensimmäiseksi näe kuka on kuvassa. Kauempaa katsottuna kuva näyttää vain jännältä muodolta, mutta lähempää katsottuna henkilön tunnistaa,” Sami kertoo ajatuksestaan 12 kuvan sarjan takana.

Mustavalkoiset kuvat toimivat monella tapaa, sillä niissä yhdistyy liike ja graafinen muoto. ”Vaikka tekemäni sarja on enemmän taidekuvaa kuin perinteistä muotokuvaa, halusin että henkilöt ovat mahdollisimman paljon omia itseään eivätkä ole missään roolissa kuvissa. Se on ollut minulle aina luontevinta. Siitä tulee aina kiva fiilis kun löytää kuvattavasta jotain mistä hän myös pitää itsessään.”

Erityistä sarjan toteutuksessa olikin luonteva henkilöohjaus, sillä Sami päätti kuvata liikkuvia 5-15 vuotiaita lapsia. Studiossa oli käytössä niin trampoliini, koripallo kuin keihäskin.

”Lapset olivat todella kekseliäitä ja innostuivat kun saivat itse vaikuttaa kuviin. Siluettina kuva näyttää ihan erilaiselta kuin perinteisesti valaistussa kuvassa. Oli hauskaa yhdessä kokeilla ja miettiä eri liikkeitä ja niiden soveltamista. Se voi olla joskus todella pienistä asioista kiinni, mikä toimii ja mikä ei.”

Koripalloaiheinen ine art siluettikuva

”Tämä (isoveli donkkaa) on yksi lempi kuvistani. Siinä on paljon kaikkea mistä pidän: liikettä, hetkellisyyttä ja tarinaa”, Sami ynnäillee.

Mikä on Fine art kuva?

Fine art eroaa perinteisestä muotokuvasta siten että kuva on valokuvaajan ideoima taideteos. Vaikka muotokuvakin on aina valokuvaajan näkemys kuvattavasta, niin Fine art –kuvissa toteutustapa ja ulkoasu on luovempi  ja kuvaajan kädenjälki näkyy vahvemmin lopputuloksessa.

”Vaikka kuvat ovat enemmän taiteellisia, halusin että ne kuvastavat oikeita sisarus- ja kaverussuhteita ja heidän harrastuksiaan. Olen nyt kuvannut muitakin aiheita samalla tyylillä. Esimerkiksi raskausajan masukuviin ja perhekuviin tällainen siluetti toimii hienosti. Kaikki eivät välttämättä tahdo omalle seinälle isoa kasvokuvaa itsestään, joten taiteellisempi versio on ollut varsin tykätty.”

QEP arvonimen jälkeen on mahdollista hakea myös MQEP titteliä, joka on kaikkein korkein arvonimi. ”Se on seuraavana tavoitteena. Siihen täytyy sitten kyllä varata reilusti aikaa, mutta tällaiset projektit ovat kyllä inspiroivia ja opettavaisia, joten katsotaan sitten kun sopiva aika tulee, että mitä sitä sitten keksii. ”

Lopuksi Sami haluaa kiittää uskomattoman upeita ja reippaita lapsia ja heidän vanhempiaan, jotka olivat mukana kuvauksissa. ”Kiitos myös mentorilleni Tiina Puputille pettämättömästä silmästä, kritiikistä ja tsempistä!”

Alla vielä tunnelmia QEP jurytyksestä, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa. QEP kuvia arvioi viisihenkinen eurooppalainen jury. Alla myös osa Samin 12 kuvan QEP sarjasta. Klikkaa niin näet kuvat suuremmassa koossa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *