Valo ja valaisu kirjan kansikuva. Kirjoittanut Tiina Puputti.Minulta kysytään monesti, että osaatko suositella jotain hyvää kirjaa valokuvauksesta tai mikä olisi hyvä valaisu kirja. Ja yleensä olen sanonut että tiedän että yksi hyvä olisi tulossa, mutta se on vielä työnalla. Mutta enää ei tarvitse odottaa, sillä nyt se on valmis ja kaupoista saatavilla! Kirjan nimi on yksinkertaisen kuvaavasti Valo ja valaisu. Opuksen on kirjoittanut valokuvaaja ja kouluttaja Tiina Puputti, joka tietää mistä puhuu. Tiina on ollut rehtorina Visuaali viestinnän instituutissa ja sittemmin perustanut oman Valokuvaviestinnän instituutin VAVI:n.

Uusi kirja pursuaa yhtäaikaa todella paljon tietoa ja innostusta. Kirja on kirjoitettu inspiroimaan valokuvaajia ottamaan paremmin valaistuja kuvia ja ennenkaikkea innostumaan valokuvauksesta! Ja mikä parasta, kirja on kirjoitettu rehellisesti suomen kielellä ja tämän hetken valokuvaajan näkövinkkelistä. Mukana on myös paljon vinkkejä tee-se-itse heijastimien, yms valonmuokkaimien tekemiseen, jolloin jokainen pääsee tekemään kuvien pienillä kustannuksilla lopullisesta kuvanlaadusta välttämättä kuitenkaan tinkimättä.

Mukana Valo ja valaisu -kirjan kuvauksissa

Sain kunnian olla mukana avustamassa Tiinaa joissakin kirjan kuvauksissa. Kuvasimme sisämiljöössä, auringonlaskussa sekä porottavassa auringonpaisteessa. Yleensä mukana kuvauksissa oli kokonainen tiimi ihmisiä. Vaativimmissa kuvauksissa valoja oli mukana toista kymmentä. Kirjassa on kuitenkin monentasoisia esimerkkejä ja selkeät valaisukaaviot eri tilanteista ja valaisuolosuhteista. Kirja kattaa niin studio- kuin miljööolosuhteet ja toimii myös hyvänä käsikirjana valokuvaajalle.

Esimerkkikuvia kirjasta sekä muutama making of kuva:

Esimerkkikuva Valo ja valaisu kirjan kuvituksesta. Aurinkoinen miljööolosuhde.

Laajakulma + aurinko

Sami assarina Valo ja valaisu kirjan kuvauksissa. Sun bouncerilla saat vastavalosuojan niin kameralle kuin aurinkovarjon kuvaajalle. Oli ihan kätevä, koska kuvauspäivä oli ihan järkyttävän kuuma :) Kuva: Markku Rintala

Auringon laskiessa ja hyttysten iskiessä huppu oli tarpeen. Samilla kädessään Elinvchromen Ranger hunajakennolla suunnattuna mallin kasvoihin. Pienen valonlähteen kanssa pitää olla todella tarkkana mihin kohtaan valo osuu.

Esimerkkikuva Valo ja valaisu kirjan kuvituksesta. Sininen hetki.

Valmis kuva. Takana oleva auto ei kulje enää omin voimin. Työntelimme autoa miesvoimin oikeaan kulmaan valon ja kuvakulman suhteen.

Esimerkkikuva Valo ja valaisu kirjan kuvituksesta. Sisämiljöön valaisu sekä kuumavalot.

Tämän kuvan valaisukaavio kannattaa katsoa kirjasta – mielenkiintoisia ratkaisuja salama- ja kuumavalojen yhdistämisestä. Kuva otettiin Tampereen Hämeenpuistossa sijaitsevassa Pikkupalatsissa.

 

Lue Tiinan fiilikset uunituoreesta kirjasta VaVi:n blogista.
Docendolla kirjakarkelot 30.10. – 11.11., jolloin kirja on halvempi: http://www.docendo.fi/tuote/978-952-5912-31-9

Paljon onnea Tiinalle koko KLIK:n porukan puolesta hienosta työstä!

– Sami

2 Responses to Valo ja valaisu -kirja ilmestynyt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *