Kaikilla ihmisillä on unelmia, suuria tai pieniä. Monen meistä unelma saattaa olla kokeilla, miltä tuntuu olla joku toinen, edes pienen hetken verran. Suomen Ammattivalokuvaajat ry toteuttaa yhdessä Kehitysvammaisten tukiliiton kanssa Hetki Unelmaa –projektin, jossa kehitysvammaisten palvelukeskusten asiakkaat eri puolilla maata pääsevät kokemaan unelmansa ja saavat itsestään kauniin, itsetuntoa kohottavan muotokuvan.

Viime kuussa blogissa oli esillä Pertti. Pertin unelma oli olla pormestari. Nyt vuorossa on Rosa, joka pitää delfiineistä ja etenkin niiden pitämästä äänestä. Rosan unelma on olla delfiinikouluttaja. Näin Rosa kuvaa itseään ja unelmansa kuvausta (tekstin on kirjoittanut Rosan puolesta hänen äitinsä):

Olen 19 -vuotias Rosa Tampereelta. Käyn päivisin Epilän toimintakeskuksessa. Olen kiinnostunut eläimistä ja musiikista. Delfiinit ovat ihania. Ne ääntelevät hauskasti ja hyppäävät vedestä korkealle. Olen käynyt usein Särkänniemessä katsomassa delfiiniesityksiä. Hetki unelmaa -valokuvaprojektin myötä minulla oli mahdollisuus päästä ihan lähelle delfiinejä ja kokea miltä tuntuu kouluttaa niitä. Sain kouluttajan asun päälleni ja pillin kaulaani. Aluksi vähän jännitti, kun delfiini hypätessään roiskutti vettä päälleni. Pian minua kuitenkin jo nauratti, kun delfiinit olivat niin innokkaita pelaamaan ja leikkimään kanssani. Päivä oli ikimuistoinen.

Rosa delfiinikouluttajana. Vaikka Näsi -delfiinin korkea hyppy vähän jännitti Rosaa, niin hymy oli herkässä heti kuvan oton jälkeen. Kiitos delfinaarioapulaiselle Noralle, joka idea temppukeppi oli. [Canon 5D II & EF 24-70 2.8L @ 45mm, f/2.8, ISO 800, 1/200s] – Kuva: Sami Reivinen

Kuvausvalmistelut:

Onnistuneen kuvan ottaminen varmasti vaatii paljon huolellista ennakkosuunnittelua. Kun on paljon muuttuvia tekijöitä on hyvä olla varautunut kaikkeen. Kävin tutustumassa delfinaarioon ja delfiineihin yhdessä delfiinikouluttaja Johannan kanssa muutama viikko ennen kuvausta. Johanna vannotti minua monesti, että delfiinit, vaikkakin ovat erittäin koulutettuja ja kouluttajat kokeneita, niin ne ovat ennenkaikkea eläimiä ja niiden reaktiota mihikä tahansa uuteen juttuun ei voi varmasti tietää etukäteen. Delfiineillä on myös erittäin hyvä näkö, joten ne varmasti havaitsevat kaikki uudet laitteet tai salamavalot mitä altaan reunalle tuodaan. Eli käytännössä paras tapa olisi kuvata mahdollisimman pienellä kalustolla.

Suunnittelin kolme eri kuvauspaikkavaihtoehtoa, joihin kaikkiin tulisi hyvä valo luonnostaan delfinaarion omassa valaistuksessa. Näin pystyimme vaihtamaan kuvauspaikkaa suhteellisen helposti ja pitämään myös delfiinien mielenkiinnon yllä koko ajan. Kävimme myös Rosan ja hänen äitinsä kanssa tutustumassa kuvauspaikkoihin muutamaa päivää ennen kuvausta, jotta Rosalla olisi kuvauspäivänä tuttu ja turvallinen olo.

Seuralliset delfiinit

Delfiinit ovat todella valloittavia ja seurallisia nisäkkäitä. Kun menimme Rosan kanssa altaan reunalle tutustumaan, tulivat delfiinit heti morjestamaan meitä äänetelemällä ja evää heiluttaen. Alla olevasta viedeosta näkee myös kuinka delfiinit osasivat heittää Rosalle palloa hämmästyttävän nätisti. Delfiinit ovat aika veijareita ja tekevät monesti kepposia kouluttajilleen, vaikka heittämällä palloa todella kovalla voimalla ohjaajille. Mutta Rosalle kuvassa oleva Näsi heitti palloa todella nätisti. Kuvaus oli mukava kokemus varmasti koko porukalle ja ennenkaikkea Rosalle.

Making of video:

 

Lisää tietoa delfiineistä löytyy Särkänniemen akatemian sivuilta. Hetki unelmaa näyttely tulee syksyllä nähtäville Tampereen Ideaparkkiin. Julkaisemme blogissa vielä kaksi kuvaa, jotka on ottanut toinen kuvaajamme Peero Lakanen.

Kiitokset:

Kuvauspaikka: Särkänniemen delfinaario / Krista Tuli, markkinointisuunnittelija
Delfiinikouluttajat: Johanna ja Petri
Delfinaarioapulainen: Nora Ahola
Delfiinit:  Veera, Delfi, Näsi, Leevi ja Eevertti
Rosan kampaus: KM – Salonki Stockmann
Video: Marko Rämä / Valokuvaamo KLIK

– Sami

6 Responses to Hetki unelmaa: Rosa

 • Sami Reivinen

  Erityiskiitokset vielä delfiinikouluttajille, Johannalle ja Petrille todella upeasta työstä. Ilman heidän ammattitaitoaan ja rentoa asennetta tätä kuvaa ei olisi saatu toteutettua. Kiitos vielä myös kahveista :)

  • Nina Maaninka

   Todella kaunis kuva!

 • Kerstin Karpale

  ihanaa ja ihanat delfiinit.

 • Simo Perttula

  Onkiniemen Kodit- asukkaat käyvät usein delfinaariossa!

 • Sami Reivinen

  Hetki Unelmaa näyttelyn avajaiset Ideaparkissa 12.10! Yritämme saada paikalle kaikki Tampereen alueella kuvatut ja kuvaajat.

 • Leena Sirviö

  Hieno kuva! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *