Liikkeestä taidetta – Samille kansainvälinen arvonimi fine art kuvilla

Yksi kuva Samin 12 kuvan QEP sarjasta

Sami Reiviselle on myönnetty Fine art kuvasarjasta arvostettu kansainvälinen valokuvauksen arvonimi QEP eli Qualified European Photographer. Arvonimen myöntää Euroopan valokuvausjärjestöjen keskusliitto FEP (Federation of European Photographers), jonka mukaan Samin Fine Art -kuvasarja ’Liikkeestä taidetta’ osoitti innovatiivisuutta ja korkeaa ammattitaitoa.

– Halusin tehdä henkilökuvia, jotka ovat osin kuin abstraktia taidetta. Kauempaa katsottuna kuva näyttää vain muodolta, silhuetilta, mutta lähempää katsottuna kuvien henkilöt ovat tunnistettavissa, kertoo Sami ajatuksistaan 12 kuvan sarjan takaa.

Mustavalkoisissa kuvissa yhdistyy liike ja graafinen muoto. Vaikka sarja on enemmän taidekuvaa kuin perinteistä muotokuvaa, Sami halusi, että henkilöt ovat kuvissa omana itseään, eivät rooleissa.
-– Se on ollut minulle aina luontevinta. Siitä tulee kuvaajallekin hyvä fiilis, kun löytää kuvattavasta jotain mistä hän myös pitää itsessään.

Kuvattavana liikkuvia lapsia

Kuvien arviointi käynnissä

Erityistä sarjan toteutuksessa olikin luonteva henkilöohjaus, sillä Sami päätti kuvata liikkuvia 5-15 vuotiaita lapsia. Studiossa oli käytössä niin trampoliini, koripallo kuin keihäskin.
– Lapset olivat todella kekseliäitä ja innostuivat kun saivat itse vaikuttaa kuviin. Siluettina kuva näyttää ihan erilaiselta kuin perinteisesti valaistussa kuvassa. Oli hauskaa yhdessä kokeilla ja miettiä eri liikkeitä ja niiden soveltamista. Se voi olla joskus todella pienistä asioista kiinni, mikä toimii ja mikä ei.

’Isoveli donkkaa’ on yksi kuvaajan omista lempikuvista.
– Siinä on paljon kaikkea mistä pidän – liikettä, hetkellisyyttä ja tarinaa, Sami ynnäillee.

Mikä Fine art on?

QEP arviointi järjestettiin ensimmäistä kertaa historiassa Suomessa. Kuvia arvioi viisihenkinen eurooppalainen jury.

Fine art eroaa perinteisestä muotokuvasta siten, että kuva on valokuvaajan ideoima taideteos. Vaikka muotokuvakin on aina valokuvaajan näkemys kuvattavasta, niin Fine art -kuvissa toteutustapa ja ulkoasu on luovempi, ja kuvaajan kädenjälki näkyy vahvemmin lopputuloksessa.
– Vaikka kuvat ovat enemmän taiteellisia, halusin että ne kuvastavat oikeita sisarus- ja kaverussuhteita ja heidän harrastuksiaan.

Taiteellisempi versio onkin ollut varsin tykätty, sillä kaikki eivät välttämättä halua seinälleen isoa kasvokuvaa itsestään.
– Olen kuvannut muitakin aiheita samalla tyylillä. Esimerkiksi raskausajan masukuviin ja perhekuviin siluetti toimii hienosti, kertoo Sami.

Seuraavaksi tavoitteena MQEP

QEP arvonimen jälkeen on mahdollista hakea myös MQEP titteliä, joka on kaikkein korkein arvonimi. Se on myös Samin seuraavana tavoitteena.
– Siihen täytyy varata reilusti aikaa. Tällaiset projektit ovat kyllä inspiroivia ja opettavaisia, joten katsotaan sitten kun sopiva aika tulee, että mitä sitä sitten keksii.

Sami haluaa kiittää uskomattoman upeita ja reippaita lapsia sekä heidän vanhempiaan, jotka olivat mukana kuvauksissa.
– Kiitos myös mentorilleni Tiina Puputille pettämättömästä silmästä, kritiikistä ja tsempistä.

Samin 12 kuvan QEP sarja